Razvoj modela kriterijev za odločanje o uvedbi elektronske hrambe dokumentov

Marjeta Horjak, Andrej Kovačič

Abstract


Članek obravnava idejo o pomenu in nujnosti raziskave o elektronski hrambi dokumentov. V Sloveniji empiričnih raziskav, ki bi preučevale povezanost med kompleksnostjo predpisov in njenim vplivom na odločanje za uvedbo s predpisi usklajene elektronske hrambe, do zdaj ni bilo. Zato je cilj raziskave osvetliti problematiko s predpisi usklajene elektronske hrambe v okviru slovenskih predpisov v primerjavi z drugimi evropskimi državami, na podlagi rezultatov raziskave pa predlagati priporočila za njeno rast in vzpostavitev sistematičnega pristopa ter znanstvenih spoznanj o hrambi dokumentov. Raziskavo še izvajamo.

V članku predlagamo koncept modela kriterijev, ki organizacijam omogoči izbiro njihove optimalne rešitve elektronske hrambe, model je v fazi testiranja. Uspešnost odločanja o uvedbi elektronske hrambe dokumentov lahko pomembno izboljša večkriterijski model odločanja. Ta je zelo pomemben pri podpori odločanju v zahtevnih situacijah, ko nastopijo različni kazalniki, ki na podlagi definiranih kriterijev vplivajo na odločanje o uvedbi elektronske hrambe.

Prvi rezultati raziskave kažejo več pomembnih ugotovitev, ki lahko močno vplivajo na normativno urejanje elektronske hrambe dokumentov v prihodnosti.


Full Text:

PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.